Update 2 februari 2021:

Minister President Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben zojuist in de persconferentie aan het Nederlandse volk bekend gemaakt dat de lockdown verlengd zal worden t/m 2 maart 2021. 

Update 12 januari 2021:

Minister President Mark Rutte laat zojuist in zijn persconferentie weten dat de lockdown met drie weken verlengd wordt, tot en met 9 februari. Mede vanwege de extra besmettelijke Britse variant. Daarover zijn grote zorgen, aldus de premier. De besmettingscijfers in Ierland zijn zo alarmerend, dat het kabinet geen andere keus ziet, dan de lockdown te verlengen. Het primair onderwijs en de kinderopvangcentra gaan, als de cijfers het toelaten, op 25 januari weer open. Leerlingen van het voorgezet onderwijs (examenklassen) dienen per direct onderling anderhalve meter afstand te bewaren van elkaar. Voorheen was dit alleen ten aanzien van hun leerkrachten.

Een avondklok is voor het kabinet een serieuze optie om mee te nemen in de coronamaatregelen. Rutte heeft het OMT gevraagd hierover een spoedadvies uit te brengen, waarna het kabinet hierover in beraad gaat. Uit het advies moet blijken “wat die maatregel ons op kan leveren”. Daarbij wordt ook gekeken naar mogelijke alternatieven. Een avondklok zou helpen het thuisbezoek in te dammen. In huis vindt op dit moment een overgroot deel van de besmettingen plaats.  Een uitgaansverbod voor de late avond en nacht is een “ingrijpende maatregel”, erkent Rutte, maar het zou kunnen helpen het aantal contacten en daarmee de verspreiding van het virus te verminderen. “We willen zolang de lockdown duurt het maximale doen”, aldus de premier. 

De Britse variant van het coronavirus zal waarschijnlijk de overhand krijgen in Nederland. Dat zegt minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie over corona. Nu is die virusmutant in Nederland nog maar verantwoordelijk voor een paar procent (2 tot 5%) van het totaal aantal besmettingen, maar dat zal volgens De Jonge waarschijnlijk niet zo blijven. “Wie de dramatische berichten en beelden uit Londen op zich laat inwerken weet: het kan heel snel veel erger worden”, aldus de minister. De Britse variant is voor zover bekend niet schadelijker dan eerdere coronavarianten, maar wel besmettelijker.

Door de verlenging van de lockdown en overige daarbij behorende maatregelen, zal ook de X Sporthal en het X Sportcafé voor alle gebruikers/bezoekers gesloten blijven tot en met dinsdag 9 februari 2021. Op dinsdag 2 februari 2021 volgt de volgende persconferentie waarin de toestand van de pandemie en eventuele aanpassingen van de maatregelen zal worden verkondigd.