Bladel. Op woensdag 17 maart werd bekend gemaakt dat de in X Sport Bladel voorziene prik-locatie geen doorgang zal vinden. De GGD Brabant Zuidoost zet in op grootschaligheid, efficiency en snelheid, en daar passen kleine lokale priklocaties niet bij. De GGD Brabant Zuidoost gaat de regio voorzien van twee XL-vaccinatielocaties.

GGD Brabant Zuidoost had in samenwerking met het beheer van X Sport Bladel reeds een beschermvloer over de bestaande sportvloer aangebracht.

GGD Brabant Zuidoost gaat een nieuwe vaccinatie-locatie XL opbouwen in een hal aan de haverdijk in Helmond. Straks kunnen mensen uit de regio Zuidoost Brabant alleen hier of in het indoor Sportcentrum in Eindhoven een coronaprik halen.

De huidige GGD-priklocatie in Helmond, maar ook die in Best en Valkenswaard zullen worden ontmanteld. De bestaande locatie in Eindhoven in het indoor Sportcentrum aan de Theo Koomenlaan blijft bestaan. Daarmee volgt de GGD landelijk beleid; eerst was fijnmazigheid leidend, nu massa. De GGD bereid zich hiermee voor op het feit dat er straks miljoenen Nederlanders moeten worden ingeënt. Het ministerie van VWS wil (als er genoeg vaccins worden geleverd) naar anderhalf miljoen prikken per week.

“Deze twee XL locaties kunnen een flinke verkeersstroom aan, hebben voldoende parkeerplekken en zijn goed bereikbaar. Tevens kan men hier verschillende vaccins per locatie geven”

Het nadeel van de nieuwe opzet is dat sommige inwoners in de regio verder moeten reizen, maar dat weegt op tegen de voordelen verwacht mevrouw van Loon, programmamanager Covid-19 bij de GGD Brabant Zuidoost. Door voor twee grote centrale plekken te kiezen is er meer ruimte voor een goede opstelling en een goede ontvangst van prikklanten aldus van Loon. We kunnen daardoor sneller werken, en kunnen dus ook meer mensen op dezelfde dag prikken. Al staat of valt alles natuurlijk wel met de levering van de vaccins aan Nederland.

De GGD verwacht de nieuwe vaccinatie-locatie in Helmond aan de Haverdijk eind april te kunnen openen. In Helmond en Eindhoven zijn straks in totaal 30 tot 35 priklijnen beschikbaar. Er wordt al 7 dagen in de week, 8 uur per dag geprikt. Als dat nodig is kan men de openingstijden verruimen en daarmee het aantal prikken per dag verhogen. In de periode van opbouw in Helmond, worden alle beschikbare vaccins gewoon gezet.