Wat heeft BC Bladel het zwaar in de tweede divisie. Captain Tom Raes (24) komt soms handen en voeten tekort, maar knokt als een leeuw.

Ze kunnen de punten zo hard gebruiken, de basketballers van BC Bladel. Twee belangrijke spelers gingen na vorig seizoen naar Octopus uit Vught, nu is het flink zoeken voor coach Nino Hertogs en zijn mannen. Ook na de 74-62 zege op hekkensluiter The Black Eagles-2 staat het team in de onderste regionen in de tweede divisie. Zo zonde, vindt topscorer Tom Raes. Al blijft de captain elke week het goede voorbeeld geven. En dan niet alleen voor zichzelf.

“Ik heb honderd procent Bladels bloed, ben geboren en getogen in dit dorp en heb de waarden en normen van de basketbalclub meegekregen”, zegt hij. “Deze club voelt als één familie. Mijn team is niet het belangrijkste, ik wil dat iedereen die bij Bladel speelt zich op zijn gemak voelt. Dat ook de dames, kinderen en ouderen zich mengen met de heren. Ik wil er als spin in het web alles aan doen wat ik kan om daarvoor te zorgen.”

Toen hij een paar jaar speelde, bleek Raes best talent te hebben. “Ik kon vierenhalf uur achter elkaar trainen en er dan nog geen genoeg van hebben. Ze vroegen me voor regionale selecties. Daar heb ik op mijn veertiende afscheid van genomen, voor het echt serieus ging worden.”

Geld verdienen met basketbal? De 24-jarige speler geloofde daar niet in. “Het blijft altijd de vraag wat er van me was geworden als ik wel door was gegaan. Eerste divisie? Promotiedivisie? Nee, het is goed zo. Ik gun andere jongens het spelen op topniveau, maar geef nog altijd honderdtien procent.”

Intensief

En dat terwijl de makkelijk scorende speler eigenlijk niet wist of basketbal zijn ding wel was. “Mijn vriendjes wilden na het behalen van hun zwemdiploma voetballen, ik vond dat te veel rennen. Doe mij maar basketbal, dacht ik. De velden zijn kleiner, dus het spel zal vast minder intensief zijn. Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat deze sport behoorlijk veel van je vraagt.”

Die korte sprintjes, de soms fysieke individuele duels, de snelle drives, Raes geniet ervan. De Bladelnaar is naar eigen zeggen dan weer guard, staat dan weer op de forwardpositie en moet soms zelfs vooral meedoen als een soort center. “Inherent aan onze zoektocht dit seizoen, maar het gaat steeds beter. Nog vijf duels, nog een paar zeges nodig.”

Het moet en zal gebeuren dat Bladel in de tweede divisie blijft. Raes wil niet eens aan iets anders denken. Nou ja, aan de eerste divisie dan. Zijn toekomstideaal. Hij wil nog jaren doorgaan met basketballen, het liefst bij dezelfde club. Al is het maar om te laten zien aan de jeugd hoe leuk het is om in clubverband te spelen. “Toen ik dertien, veertien jaar was, zag ik dat er geen verschil hoefde te zijn tussen jongere en oudere basketballers. Ik voelde me welkom bij die grotere spelers. Dat soort dingen hebben me geïnspireerd. Dit is hoe basketbal hoort te zijn.”

 

Door: Maarten de Jong (Eindhovens Dagblad)